27 april 2024

Ongeslagen op Sclessin sinds 2018

video

Eerste helft

We zien 4 nieuwe gezichten in de basiself van Sint-Truiden. Van Helden keert terug en neemt de plaats in van Godeau. Bocat wordt op de linkervleugel vervangen door Ogawa. Bertaccini en Barnes staan ook aan de aftrap.

In de beginfase is het Stade Maurice Dufrasne ongewoon stil: bij wijze van protest ‘staken’ de Luikse supporters de eerste 12 minuten. In de openingsminuut hebben de thuisfans wel de grootste moeite van de wereld om hun kreten in te slikken. Na een te korte terugspeelbal keilt Suzuki de bal noodgedwongen tegen Yeboah. De bal hobbelt maar enkele centimeters langs het doel, opluchting bij STVV.

Na 12 minuten doorbreekt Sclessin haar stilzwijgen. Maar de prille gezangen lijken vooral de Kanaries vleugels te geven. Delorge steekt de bal diep richting Bertaccini. De spits passeert met een lekkere beweging twee tegenstanders en vindt Ogawa. De blonde Japanner trapt - oog in oog met de debuterende doelman Epolo - het leer met een gelukje binnen.

De Rouches blijven echter niet bij de pakken zitten. Panzo wint het duel met Barnes en rukt op. Kanga kopt diens voorzet in de tweede zone hoog over het doel. Standard blijft op zoek naar de gelijkmaker. Een lange bal wordt goed meegenomen door de sterke Kanga. Yeboah schiet de assist van zijn spitsbroeder echter enkele meters over het doel van Suzuki.

Vlak voor de rust krijgen we een vreemde wissel. Na amper 40 minuten moet Djenepo - tot dan toe goed verborgen in de achterzak van een oerdegelijke Vanwesemael - het veld verlaten. De Standard-coach wil met Balikwisha nieuwe energie brengen vanop links.

Na 5 minuten extra tijd gaan we rusten met een licht gevleide 0-1 voorsprong voor de Truienaars. Verdedigend hebben de gefocuste Kanaries hun zaakjes goed op orde.

Tweede helft

De 2de helft start zoals de eerste: met een reuzekans voor Standard. Na amper 15 seconden kan de mee opgerukte Price een voorzet vanop links niet voorbij een sterke doelman Suzuki tikken.

Het blijkt het startschot van een geanimeerde tweede helft. Want een minuut later komen de Rouches opnieuw opzetten vanop links. Op onnavolgbare wijze – na onder andere een carambole via de knie van Van Helden – sterft de poging echter tegen de paal. Hier komen de Kanaries goed weg.

STVV antwoordt. Epolo moet een afstandsschot lossen, Bertaccini pikt de bal op en omspeelt de doelman … maar de hoek blijkt te scherp om nog doel te kunnen treffen. Even later opnieuw een wenkende kans voor STVV. Ogawa zet afgemeten voor richting de volledig vrijstaande Bertaccini. De spits is verrast zoveel ruimte te krijgen: hij kopt de bal te veel naar de grond, waardoor zijn poging over het doel stuit.

Standard verhoogt de druk stelselmatig. De gelijkmaker hangt in de lucht, en valt uiteindelijk ook. Panzo loopt in op de aangesneden corner van Kawebe en kan vrijstaand binnenkoppen. 1-1.

In minuut 67 is het tijd voor de eerste wissels van Fink. Steuckers en Kaya komen in het veld, zij vervangen Barnes en Zahiroleslam. Amper een minuut later dringt zich al een nieuwe vervanging op. De pas iingevallen Steuckers komt na 45 seconden slecht neer en verlaat al hinkend het veld. Topschutter Koïta komt in de plaats van de ongelukkige youngster.

Met nog een kwartier steken de Truienaars de neus nog eens aan het venster. Koïta speelt naar Ito die goed naar binnen snijdt. Zijn schot mist echter kracht en hobbelt langs het doel. Even later drijft kapitein Smets met de bal aan de voet op. Hij speelt naar Kaya die op zijn beurt aflegt op Ito. De Japanner snelt met een goede dribbel voorbij de verdediger maar zijn schot wordt nog op het nippertje geblokt door de pas ingevallen Fossey.

Bertaccini en Ito hebben alles gegeven. Ananou en Dumont moeten helpen om het punt over de streep te trekken. Dat lijkt ook te lukken. Tot de geel-blauwe hartslag diep in de extra tijd opeens de hoogte in wordt gejaagd, wanneer de scheidsrechter de bal op de stip legt na vermeend handspel van Janssens. Een enorm déjà vu-gevoel bekruipt de meegereisde aanhangers: want ook in de reguliere competitie kreeg Standard een penalty in de absolute slotfase. Gelukkig stelt ref Boterberg – na raadpleging van het VAR-scherm - een duwfout op Wolke vast. Geen strafschop dus, wel een gelijkspel. STVV blijft ongeslagen aan de boorden van de Maas sinds 2018.