De Oostenrijker die verdedigers liet Wenen

1 juli 1950

Speler van de jaren '70 - Alfred Riedl

video

Slechts twee seizoenen bij STVV spelen en toch verkozen worden als populairste speler van de jaren ’70. Il faut le faire … Dat Alfred Riedl hierin slaagde, dankt hij ongetwijfeld aan zijn onvolprezen doeltreffendheid: de Oostenrijkse scherpschutter scoorde in 62 wedstrijden 37 keer voor de Kanaries. Met een gemiddelde van 0,597 goals per match is Riedl de efficiëntste spits die geelblauw ooit in de rangen had in eerste klasse.

Diesel wordt turbo in de zestien

Riedl werd in zijn eerste seizoen op Staaien meteen topschutter in de Belgische competitie, met 16 pareltjes van doelpunten. Nochtans waren zijn eerste stappen in een geelblauw shirt aarzelend … In de heenronde van het seizoen 1972-1973 bleef hij steken op een schamele drie treffers. Gelukkig sloeg de motor tijdens de tweede competitiehelft aan, met een hattrick op het veld van landskampioen Club Brugge als meest memorabele uitschieter. Dankzij een dubbelslag in de slotmatch - bij F.C. Luik – beende Riedl in extremis de vermaarde Robbie Rensenbrink (RSC Anderlecht) bij aan de top van de schutterslijst. Maar minstens even belangrijk: met zijn doelpunten had Riedl een belangrijk aandeel in het behoud van de Kanaries.

Bekerbomber

Ook in de beker konden de Kanaries vertrouwen op de schutterskwaliteiten van Alfred Riedl. Vooral de 1/16de finale op het veld van Cercle Brugge - in november 1973 – staat in het geheugen van het Truiense legioen gegrift. Dankzij een hattrick van de Oostenrijker prijkte na negentig minuten 3-3 op het scorebord. En in de strafschoppenreeks verzilverde Riedl bovendien ook zijn elfmeter.

Lopende band draait verder

Een seizoen later scoorde de Oostenrijker weer aan de lopende band. Eén van zijn 21 doelpunten viel in de cruciale laatste thuismatch van de reguliere competitie (tegen Cercle Brugge), waarin Riedl de openingsgoal aantekende. Daarna miste hij echter een strafschop … en tot overmaat van ramp slikte STVV in de laatste minuut nog de gelijkmaker. Riedl maakte zijn zeldzame misser dadelijk goed met vier goals in de eindronde. Jammer genoeg bleek dat niet voldoende om STVV van de degradatie te behoeden.

Tocht door de woestijn

Na de degradatie begonnen De Kanaries aan een lange periode in tweede nationale (13 seizoenen). Die tocht door de woestijn maakten de Binken zonder hun prijsschutter. Riedl trok naar FC Antwerp, waar hij zich in 1975 opnieuw tot topschutter van de Belgische competitie kroonde. Daarna keerde hij terug naar de heimat. In Oostenrijk voegde hij nog een beker toe aan zijn rijkelijke palmares (dat al een Oostenrijkse beker en twee landstitels telde).

Riedl besloot zijn carrière met een opmerkelijke wereldreis. Als voormalig international kreeg hij eerst de touwtjes in handen van de Oostenrijkse nationale ploeg. Daarna coachte hij enkele exotische landen, zoals Vietnam en Indonesi