FIFA-spelers Jelle en Mike vertegenwoordigen STVV van achter hun controllers

STVV speelt een solide seizoen tot dusver. Onze e-sporters Jelle Bogaerts en Mike Polleunis -familie van clubicoon Lon - geven binnenkort het beste van zichzelf om het minstens even goed te doen op de digitale grasmat. In de ePro League staan ze via hun Playstation 5 namelijk tegenover de andere eersteklassers. Het belooft een spannend seizoen te worden met sterke spelers van over heel het land. SNLLEJELL3 en zijn back-up Mikebin kijken er alvast naar uit.

Voor wie niet helemaal mee is, wat houdt de eProleague precies in?

Jelle: Kort samengevat, voetbal spelen op een spelconsole voor een voetbalclub. Oftewel professioneel FIFA spelen. In plaats van elf spelers, zit er in de e-sports slechts één speler voor het scherm die de volledige ploeg bestuurt met een controller. Net als in het echte voetbal train je ook in e-sports om beter te worden.

Hoe werden jullie de vaste e-sporters voor STVV?

Jelle: Gamingwinkel Ehbit organiseert geregeld events en tornooien. Op een van die FIFA-tornooien was ik bij de eerste vier en zo ging de bal aan het rollen. Ik was drie jaar abonnee op Stayen en nu kom ik nog altijd supporteren bij topwedstrijden. Ik woon in Tienen en beschouw het dan ook als een eer om een club uit de regio te mogen vertegenwoordigen.

Mike: Vroeger speelde ik zelf voetbal maar door een hartaandoening moest ik mijn voetbalschoenen aan de haak hangen. Daarom ben ik intensiever FIFA beginnen spelen en sinds 2020 boek ik ook echt resultaten. De voorbije jaren eindigde ik wel vaker in de top vier van tornooien en daarvoor word ik nu beloond. Ik woon in Sint-Truiden en hier doet de naam Polleunis meteen een belletje rinkelen. Het maakt me trots om die naam opnieuw te verbinden aan de club.

Spelen alle clubs met de originele spelerskernen of zijn er “transfers” mogelijk?

Jelle: Je bent verplicht om twee originele clubspelers te selecteren, de rest van het elftal kan je aanvullen met spelers en ex-spelers uit de Pro League. Dus ook Rode Duivels kunnen bijvoorbeeld deel uitmaken van je team. De eerste STVV-pion staat al vast voor ons. Dat wordt Kagawa, met een rating van 85 een makkelijke keuze.

Mike: Het is de bedoeling om onze ploeg rond Kagawa op te bouwen. Daarbij moet je ook rekening houden met de synergie tussen de spelers. Het team moet een sterk geheel vormen. Als Yaya Touré beschikbaar is als ex-Pro League speler, zou ik hem er ook graag bij willen.

Met welke ambitie starten jullie aan het nieuwe seizoen?

Jelle: Komend jaar lanceert de ePro League een nieuw format. De competitie bestaat uit twee poules van telkens negen ploegen. De eerste vier gaan door naar de play-offs. Begin januari wordt er geloot en dan weten we tegen welke ploegen we het zullen opnemen. Het wordt een pittig eerste seizoen voor mij, maar ik koester toch de ambitie om de play-offs te halen.

Mike: De concurrentie is hard. Het wordt ongetwijfeld een uitdagende competitie met spelers van topniveau. Racing Genk, Club Brugge, Union en Standard hebben volgens mij de beste spelers achter de controller, maar we moeten er gewoon vol voor gaan. Als back-up hou ik me alleszins klaar om in te vallen wanneer Jelle niet kan.

Snellej3lle en Mikebin spelen hun eerste wedstrijd morgen tegen RSC Anderlecht op Eleven Sports en op hun YouTube kanalen. Je volgt ook hun avonturen op social media:  @stvv_official, @jelle_b20 & @mike_polleunis.

FORMAT 22-23

Dit seizoen van de Proximus ePro League ziet er anders uit dan voorbije edities. Waar voordien de competite begon met een heenronde tussen alle 18 Jupiler Pro League clubs doet dit seizoen een groepensysteem zijn intrede. 

Alle 18 clubs worden verdeeld in twee groepen. Daarin nemen ze het één keer online (remote) tegen elkaar op. De beste 4 clubs uit beide groepen stoten uiteindelijk door naar de traditionele knock-outfase. Daarin maken ze onderling uit wie kampioen wordt.