Pastoor, capo en supporters schitteren in heroïsche verjaardagsvideo van STVV

“Verjaardagswedstrijd wordt één grote Kanarie-reünie”

video

Een priester die een kerk vol Kanaries toespreekt. Een koor dat het clublied zingt. En een supporter die in de biechtstoel bekent dat hij zijn STVV-geloof verloochend heeft en naar een andere Limburgse club ging kijken. Het zijn maar enkele passages uit de nieuwe wedstrijdvideo van STVV. Het thema? Voetbal is religie. De aanleiding? 100 jaar STVV.

Sinds vorig jaar heeft traditieclub STVV een nieuwe euh … traditie: de Kanaries pakken voor elk topmoment doorheen het seizoen uit met een meeslepende wedstrijdvideo. Uiteraard trakteert geel-blauw haar supporters ook in de aanloop naar de 100ste verjaardag van de club op zo’n kijkstuk.

Dit keer staat het thema ‘voetbal is religie’ centraal. “Eerlijk is eerlijk, in het stadion gedraagt niet iedereen zich altijd even katholiek”, knipoogt brand manager Bert Stas. “Maar heel wat supporters ervaren voetbal wel als hun religie. Ze komen samen op Stayen om hun helden te aanbidden. Smeken de voetbalgoden om een overwinning. En drinken ook wel eens regelmatig uit een kelk (lacht). Daarom kozen we op dit historische moment voor dit thema.”

Met dank aan …

Het resultaat is te danken aan teamwork. “Aan de productie werkten zo’n 80-tal figuranten mee. Daarbij heel wat leden van de supportersclubs, maar evengoed supporters die met enkele familieleden of vrienden meededen. We zijn hen enorm dankbaar dat zij hun vrije zaterdag aan deze productie spendeerden”, weet content creator Simon Hallet. “Daarnaast speelt ook het popkoor Vocal 4’s een prominente rol. Zij vertolken in de video een speciale versie van het clublied ‘Vooruit STVV’. Een kunstje dat ze trouwens live over zullen doen in de Minderbroederskerk op 24 februari. En ten slotte bedanken we natuurlijk onze communicatiepartner Be A Legend, die het script prachtig tot leven heeft laten komen.”

Verschillende generaties verbroederen op Stayen

De pakkende video zwengelt het enthousiasme in Haspengouw verder aan. Volgende zaterdag zakken Kanaries van verschillende generaties af naar hun heilige grond - Stayen – voor de 100ste verjaardagswedstrijd tegen Westerlo. De beleving zal die dag volledig in lijn liggen met het thema ‘voetbal is religie’: zo verzamelen alle STVV-sympathisanten in de Minderbroederskerk, wandelen ze daarna naar Stayen en maken ze daar een openingsceremonie mee die eindigt met een tifo met religieuze ondertoon.

“Op dit moment zijn er al een 6.500-tal kaarten de deur uit”, weet Sven Menten (verantwoordelijke wedstrijdorganisatie bij STVV): “We horen van veel supportersgroepen dat ze een reünie organiseren, waarbij ze met de vrienden van weleer deze historische verjaardag komen vieren. Zelfs onze Nederlandse, Schotse en Engelse supportersclubs zakken af naar Sint-Truiden. Daarnaast zullen er ook nog meer Truienaars dan anders aanwezig zijn. Want naar aanleiding van ons eeuwfeest krijgen Truiense kinderen tot 12 jaar gratis toegang en genieten de inwoners van Sint-Truiden van een voordeeltarief. Het is dus duidelijk dat de geel-blauwe familie er een feestelijke dag van zal maken, wat de uitkomst van de wedstrijd ook wordt. Als STVV-supporter weet je wat het is om af en toe te lijden. Maar we zullen ook altijd weer verrijzen. Onze clubliefde is voor eeuwig”, besluit Sven met een kwinkslag.