Vandaag maakte de Pro League de resultaten bekend van de aanvraag voor de jeugdlicentie. Daaruit blijkt dat STVV opnieuw een aanzienlijke sprong voorwaarts maakt: in vergelijking met vorig jaar behaalde geel-blauw 31 punten meer. Desondanks stranden de Kanaries op een handvol punten van de 10de plaats, zodat ze de Elite 1-nipt mislopen. De vooruitgang sterkt STVV wel in de overtuiging om verder te gaan op het ingeslagen pad: de Truienaars zetten voluit in op talent uit Groot-Haspengouw.
Het voorbije seizoen leerde het Belgisch voetbal STVV (opnieuw) kennen als een club waar talentvolle jongeren doorbreken. Matte Smets, Mathias Delorge, Jarne Steuckers, Robert-Jan Vanwesemael en Rein Van Helden maakten het mooie weer in het eerste elftal. Eerder deze week raakte zelfs bekend dat STVV met vier internationals hofleverancier werd van de U21 Rode Duivels.
De doorstroming naar het eerste elftal is één van de verklaringen voor de hogere score voor de jeugdlicentie: “Als club behaal je bonuspunten als een speler die minstens 3 jaar is opgeleid in de eigen jeugdopleiding minuten vergaart op het hoogste niveau. Dat was het voorbije seizoen uiteraard veelvuldig het geval. Jammer genoeg worden deze dossiers niet alleen beoordeeld op basis van sportieve prestaties, maar geven administratieve en financiële criteria vaak de doorslag. Die manier van werken bevoordeelt de kapitaalkrachtigste clubs”, weet Bob Magotteaux (COO STVV-jeugd).
STVV misloopt de elite 1-erkenning zo nipt. Net zoals vorig seizoen. “Volgend seizoen rekenen we erop dat we opnieuw deel uitmaken van elite 1. Het aantal toegelaten clubs stijgt normaal gesproken van 10 naar 12. En daar hoort onze club altijd bij”, aldus Bob.
“Sterke band met jongens van eigen bodem”
Los van de eventuele hervorming van het systeem, vaart STVV een duidelijke koers. De Kanaries mikken op talentvolle spelers van eigen bodem, geeft Bob Magotteaux aan: “Door de jaren heen zakten er voetballers van heinde en verre af naar onze jeugdwerking. Logisch, gezien het hoge niveau van onze teams en opleiding. Tegenwoordig strijden clubs echter op leven en dood om de handtekening van jonge voetballertjes. Zo worden kinderen al op jonge leeftijd uit hun vertrouwde omgeving gerukt. Da’s geen gezonde situatie. Daarom gaan we terug naar de basis: we rekruteren hoofdzakelijk in een straal van 25 kilometer rond Sint-Truiden.”
Wederzijdse loyauteit
Jongeren uit Groot-Haspengouw hebben een sterke affiniteit met de club, dat vertaalt zich in loyauteit op lange termijn. Die loyauteit geldt ook omgekeerd: “STVV maakt het verschil met een menselijke aanpak. Steeds meer clubs beschouwen jeugdspelers als wegwerpmaterialen, die bij het huisvuil gezet worden als ze even in een mindere periode zitten. Bij STVV kijken we daar doorheen en creëren we een warme omgeving. Zo kunnen talenten zich op hun eigen tempo ontwikkelen. Matte Smets is een schoolvoorbeeld: hij werd eerst weggestuurd bij een andere club, vond in Sint-Truiden een warme familie en is nu één van de grootste talenten van het Belgische voetbal. De boodschap voor jonge spelers is duidelijk: bij STVV krijg je kansen”, besluit Magotteaux.