"Shinji is genen Danny"

16 septembre 2022

Trouw supportersduo lanceert STVV-fanpodcast 'Bink'

video

SINT-TRUIDEN, 16 september 2022 – “Shinji is genen Danny”, zo luidt de titel van de eerste aflevering van de nieuwe STVV-fanpodcast ‘Bink’. Geënthousiasmeerd door de positieve spiraal waarin de Kanaries zitten, vroegen deze bijna-veertigers zich af hoe ze konden bijdragen aan de Truiense voetbalbeleving. Het antwoord? Bink, een onafhankelijke STVV-podcast door en voor supporters. Meteen goed voor een Limburgse primeur: Bink is de eerste Limburgse fanpodcast in de sport.

Podcasts zitten in de lift. Na de Amerikanen en de Nederlanders ging ook ons land de voorbije jaren overstag. Binnen het genre zijn de fanpodcasts een recent fenomeen: supporters kruipen regelmatig achter de microfoon om hun inzichten - maar vooral hun gevoelens - omtrent hun club te delen.

"Onze manier om clubliefde te delen"

Dankzij Jan Moers (38) en Niele Dams (37), twee neven en trouwe STVV-supporters, waait deze trend nu ook over naar onze contreien. “We volgen de Kanaries al sinds jaar en dag. Vanuit het gekende Vak C op Tribune Oost hebben we al heel wat mooie en minder mooie momenten beleefd op Stayen. Na het incident met Junior Pius vond er vorig jaar een overleg plaats tussen supporters en bestuur. Sinds toen zit onze club terug duidelijk in een positieve spiraal. Op én naast het veld. Als supporters wilden wij hier op onze manier aan meewerken. Van bijna-veertigers kan je niet meer verwachten dat ze elke thuiswedstrijd op de hekken klimmen op Stayen. Maar een podcast is wél de ideale manier om onze clubliefde te delen”, weet Niele Dams.

Focus op Truiense fanbeleving

Fanpodcast Bink draait uiteraard rond voetbal. Maar dat betekent niet dat het de Truiense versie van Extra Time of TVL SportCafé wil worden: “Onze focus ligt 100% op de voetbalbeleving en -cultuur op STVV. De luisteraar hoeft zich dus niet te verwachten aan verhalen over pakweg de Premier League of diepgaande voetbaltechnische beschouwingen. We werken rond vier duidelijke rubrieken: een korte terugblik op de match, de Kleedkamer (nieuws achter de schermen), de Kantine (onderwerpen die de STVV-fans aan de toog het vaakst bespreken) en ‘Vrugger was het beter’ (de mooiste momenten uit de bijna 100-jarige geschiedenis van de club).”

Luchtig en gezond kritisch

Bij de Kanaries is men verheugd met dit initiatief van de fans. “Niele en Jan spreken de taal van de STVV-supporter”, weet brand manager Bert Stas. “En dat merk je ook aan de toon van de eerste aflevering. Die is luchtig, maar af en toe ook gezond kritisch. Zoals je van rasechte Binken mag verwachten (glimlacht). Als club juichen we dit initiatief toe. Maar we gaan ons niet met de inhoud bemoeien. Het wordt een onafhankelijke podcast, voor en door supporters.”

“Als club doen we veel inspanningen om de beleving rond de club naar een hoogtepunt te leiden. Met deze podcast tonen Niele en Jan dat je daar als supporter jouw steentje aan kan bijdragen”, vervolgt Stas. “We hopen dan ook dat iedereen met een geelblauw hart hun goede voorbeeld volgt, en op zijn of haar manier onze voetbalcultuur levendig helpt houden.”

> Beluister de eerste aflevering “Shinji is genen Danny” via Spotify of YouTube