Sluipschutter 'Kogelke', een lichtpunt in oorlogstijd

1 mai 1950

Speler van de jaren '40 - Leopold Appeltans

video

Léopold Appeltants debuteerde bij aanvang van het seizoen 1938-1939 in het eerste elftal van STVV. In de competitieopener tegen Looi Sport had de amper 16-jarige midvoor welgeteld drie minuten nodig om zijn eerste doelpunt aan te tekenen. Het bleek de voorbode van een karrenvracht aan doelpunten in geelblauwe loondienst … In dat eerste seizoen was Appeltants al goed voor 47 van de 93 Truiense treffers.

De geboorte van Kogelke

Zijn snoeiharde schot werd snel legendarisch. De bijnaam ‘Kogelke’ was het logische gevolg. In Bevordering - op dat ogenblik de derde hoogste reeks in België - kroonde Kogelke Appeltants zich maar liefst zes maal tot topschutter. De absolute uitschieter? Seizoen 1945-1946, toen de Truiense sluipschutter maar liefst 70 keer de weg naar de netten vond.

Haspengouw overstegen

Leopold had een neus voor doelpunten, maar was ook een vat vol schijnbewegingen. Bovendien waren zijn balcontroles en kruispasses een streling voor het oog. De prestaties van Appeltants bleven dan ook niet onopgemerkt. Hij werd regelmatig geselecteerd voor de ‘Limburgse Verstandhouding’ en speelde vaak een hoofdrol in de Beker Coenegrachts, een jaarlijks duel tussen de beste spelers uit Belgisch- en Nederlands-Limburgs. Als adjudant in het Belgische leger verdedigde Pol bovendien 15 jaar lang de kleuren van de nationale militaire ploeg.

De eerste Truiense Rode Duivel

Maar het absolute hoogtepunt was toch zijn selectie voor de Rode Duivels in november 1948. In een duel tussen de nationale B-ploeg en de London XI (een selectie van de beste spelers actief in de Britse hoofdstad) was de hoofdrol weggelegd voor ‘Pol’. Dankzij zijn twee assists én een doelpunt krijgt Kogelke wat later een oproep voor de trainingen van de A-ploeg in de bus. Op de Bosuil neemt Appeltants het als eerste Truiense Rode Duivel op tegen Nederland. Hoewel hij in het 1-1 gelijkspel een degelijke wedstrijd afleverde, zou de Haspengouwse held daarna niet meer geselecteerd worden door bondscoach Goetinck.

Promotie als orgelpunt

Pol, die net met STVV naar Eerste Afdeling (de toenmalige tweede klasse) gepromoveerd was, liet het niet aan zijn hart komen. Hij bleef een ontstuitbare doelpuntenmachine. Orgelpunt was het seizoen 1956-1957, toen Kogelke met STVV de promotie naar eerste klasse afdwong.

Die promotie betekende gek genoeg het einde van de carrière van Appeltants bij STVV. De 35-jarige aanvalsleider besloot geen semi-prof te worden en zijn carrière te beëindigen als speler-trainer bij S.C. Hoegaarden. Zo breidde hij een slot aan een 20 jaar durend doelpuntenfestival: tussen 1938 en 1957 scoorde Kogelke 460 doelpunten in 453 competitiewedstrijden.