STVV is eerste Belgische voetbalclub met bio-afbreekbare bekers

26 janvier 2024

Primeur op Stayen tijdens Limburgse derby

video

Zondag zijn de ogen van de hele provincie gericht op Stayen, voor de clash tussen STVV en Genk. Een Limburgse derby, daar hoort voor veel supporters ook een fris pintje bij. Komend weekend is er op dat vlak een primeur op Stayen: fans zullen namelijk voor het eerst in de geschiedenis van het Belgische voetbal uit een herbruikbare beker drinken die volledig biodegradeerbaar en hernieuwbaar is.

STVV is de eerste Belgische club die voor deze innovatie kiest: “Op tribune Oost nemen we komend weekend 20.000 bekers in gebruik. De voorbije maanden hebben we getest welk formaat het best in de hand past”, weet Sven Menten (manager wedstrijdorganisatie STVV). “Het hanteren van herbruikbare bekers is sinds kort een wettelijke verplichting. Maar vanuit onze maatschappelijke rol als club wilden we nog een stapje verder gaan. Daarom kozen we voor een beker die biodegradeerbaar en hernieuwbaar is.”

“I’m not a plastic cup”

Ontwikkelaar van deze bijzondere beker is het van oorsprong Japanse bedrijf Kaneka. Patrice Volont – business development specialist bij Kaneka Belgium in Westerlo – geeft een inkijk in het proces: “In tegenstelling tot de klassieke plastic herbruikbare bekers, is onze beker volledig bio-afbreekbaar en hernieuwbaar en laat ie geen microplastics achter. Hij is vervaardigd van 100% natuurlijk Green Planet™ materiaal, afkomstig van plantaardige oliën (bijvoorbeeld gebruikte frituurolie). Bovendien is dit materiaal biologisch afbreekbaar. Bacteriën - van nature aanwezig in de grond en het zeewater - breken het materiaal af. Wat overblijft van de beker zijn essentiële bouwstenen voor de groei van nieuwe planten. Dit maakt het materiaal 100% hernieuwbaar.”

Scoren in de gele bakken

Dat betekent uiteraard niet dat supporters na afloop van de match hun beker nonchalant in de berm hoeven te werpen. “Uiteraard niet, zwerfvuil hoort niet thuis in de natuur of in de tuin van onze buren. Bovendien zou het voor onze club een extra kost betekenen als we telkens nieuwe bekers moeten laten maken. We rekenen er dus op dat onze supporters hun beker terug inleveren in de daartoe voorziene gele bakken vooraleer ze het stadion verlaten”, zo raadt Sven Menten aan. “Op die manier kunnen we hem zo lang mogelijk hergebruiken. STVV kiest er in de eerste fase voor om geen waarborg te vragen. Deze testfase loopt tot het eind van het seizoen. Als blijkt dat er te weinig bekers terugkeren, sturen we bij naar de toekomst. Laten we samen bijdragen aan het milieu en Haspengouw proper houden.”

Netwerk van lokale partners

De nieuwe herbruikbare bekers zijn niet alleen duurzaam geproduceerd. Om nodeloos ver transport te vermijden, kiest STVV voor de logistieke afhandeling ook voor lokale partners, legt commercieel directeur Stan Niesen uit: “Maatwerkbedrijf Bewel bedrukt de bekers en het Truiense bedrijf Smisdom Plastics produceert ze. Bovendien bundelen we de krachten met Stad Sint-Truiden. Wij mogen de bekers na de wedstrijd reinigen in de naburige feestzaal Gazo, de stad mag ze op haar beurt gebruiken tijdens hun evenementen. Op die manier investeren we samen in de toekomst.”