De laatste speeldag van de Europe Play-Offs staat voor de deur: een ontmoeting tussen KAA Gent en STVV. Gent wil haar vormpeil aanhouden met het oog op de Europese barragematch, de Kanaries willen nog één keer hun reputatie als ‘giant killer’ waarmaken.

KAA Gent: laatste voorbereiding voor ultieme test

Aan het einde van dit seizoen neemt coach Hein Vanhaezebrouck afscheid van de club waar hij sinds 2014 aan het roer staat. Onder zijn leiding won Gent in 2015 zijn eerste en enige landstitel. Europees voetbal halen zou dus de kers op de taart zijn voor de troepen van Hein. De vorm zit alvast goed: Gent verloor maar twee wedstrijden in de Play-Offs (beide confrontaties met Leuven), alle andere wedstrijden werden gewonnen.

KAA Gent bewees dit seizoen dat het vlot de weg naar doel vindt. De Buffalo’s zitten aan een gemiddelde van twee doelpunten per wedstrijd. Daarmee zijn ze na Club Brugge de vaakst scorende ploeg van het land. Gent puurde maar liefst 25 van haar goals uit standaardsituaties. Dat was bijvoorbeeld het geval in de heenwedstrijd van de play-offs, toen Mitrovic op Stayen een corner binnenknikte.

In de laatste wedstrijd kreeg Laurent Depoitre opnieuw zijn kans. Hij bewees zijn waarde als invaller, door twee keer te scoren in 23 minuten. Ook de spitsbroeder Fernandez-Pardo is vlot bij schot de jongste weken.

De opstelling van Gent zal mogelijk wijzigingen ondergaan, om jongeren een kans te geven of spelers rust te geven met het oog op de barragematch. Ex-Kanaries Daniel Schmidt en Pieter Gerkens worden verwacht in de opstelling, samen met de volgende spelers:

Schmidt
Mokio - Kandouss - Torunarigha
Hjulsager - Gerkens - Kums - Gandelman - Fortuna
Fernandez-Pardo - Depoitre

STVV: ultieme gooi naar plaats 8

STVV heeft nog een waterkans op plaats 8: de Kanaries eindigen in de linkerkolom als ze zelf winnen én Mechelen thuis onderuit gaat tegen Standard. De Truienaars willen alleszins hun reputatie als ‘giant killers’ nog een laatste keer eer aandoen dit seizoen. Het bezoek aan de Buffalo's biedt daar de ideale gelegenheid toe.

Aan passing en nauwkeurigheid geen gebrek bij de Kanaries. Ze zullen waarschijnlijk het seizoen eindigen met gemiddeld de meeste passes per wedstrijd (571,3) en een nauwkeurigheid van 85,9%. Hiermee domineren ze de statistieken, met 25,2 meer passes en 2,4% meer nauwkeurigheid dan achtervolger Antwerp.

Goalgetter Koïta heeft dit seizoen al 15 doelpunten op zijn naam staan. Hij zal in de laatste 90 minuten dit aantal nog proberen op te schroeven.

Sterkhouder Steuckers en linksback Ogawa liggen nog steeds in de lappenmand. Voor hen zit het seizoen erop. Deze Kanaries zijn wél nog topfit:

Suzuki
Van Helden - Smets - Godeau
Vanwesemael - Ito - Delorge - Bocat
Bertaccini - Kaya – Koïta