STVV begint de maand februari met een thuiswedstrijd tegen KAA Gent. Na een gelijkspel in de Limburgse derby zijn de Kanaries erop gebrand om de drie punten thuis te houden. De heenwedstrijd tussen STVV en Gent eindigde op een 2-2 gelijkspel: in Gent speelden de Kanaries misschien wel het beste eerste half uur uit onze geschiedenis … In de Croky Cup wisten de Buffalo’s wel te winnen met het kleinste verschil.

STVV: koningen van het gelijkspel

De Kanaries deelden dit seizoen al 10 keer de punten. Daarmee zijn we de ploeg die al het vaakst gelijkspeelden. Van de 6 overwinningen die we dit jaar behaalden, waren er wel 4 in eigen huis. Het is aan de manschappen van coach Fink om ook de wedstrijd tegen Gent tot een goed einde te brengen en de 3 punten thuis te houden.

Jarne Steuckers was dit seizoen al goed voor 5 assists. Hij mag donderdag opnieuw met beslissende passes strooien voor onze aanvallers. Aboubakary Koïta, topschutter van de Kanaries met 11 doelpunten, is net terug van de Africa Cup. Of hij al in de selectie zit tegen Gent is nog een open vraag.

Daiki Hashioka trok eerder deze week richting Luton Town. Frederic Ananou is – net zoals vorige zondag – zijn verwachte vervanger in de basiself. De rest van het team blijft fit, dus er worden geen grote aanpassingen bij de starters verwacht. Of krijgt Ito opnieuw zijn kans, na de betoverende gelijkmaker in de derby? De beginnende 11 zijn mogelijk de volgende:

Coppens

Van Helden – Smets – Godeau

Ananou – Delorge – Fujita – Bocat

Steuckers – Zahiroleslam – Yamamoto

KAA Gent: niet meer gewonnen na nieuwjaar

De Buffalo’s eindigden 2023 met overwinningen tegen OHL en KV Kortrijk. Maar 2024 startte minder voorspoedig: de Gentenaren verloren met Fofana en Orban twee bepalende spelers, en wisten in het nieuwe jaar nog niet te winnen. Tegen KV Mechelen moesten ze het onderspit delven (1-2 verlies), tegen Westerlo geraakten Vanhaezebrouck en co niet verder dan een 2-2 gelijkspel.

Met de Japanner Watanabe en de Zuid-Koreaan Hyunseok Hong - beiden actief op de Asian Cup - missen de Buffalo’s twee internationals. Ook de 28-jarige verdediger Nurio Fortuna is afwezig: met Angola strijdt hij nog volop mee in de Africa Cup. Topschutter Tissoudali werd dinsdag met Marokko uitgeschakeld door het Zuid-Afrika van Hugo Broos. Net zoals bij Koïta is het ook in zijn geval koffiedik kijken of hij tijdig terug is.

Om de afwezigen en uitgaande transfers op te vangen, was AA Gent de jongste dagen aan inkomende zijde best actief: Op de linkerflank werden Sonko en Surdez aangetrokken, op de rechterflank kwam Yokota over uit de Poolse eerste klasse.

Of Hein Vanhaezebrouck de nieuwelingen dadelijk in de basis dropt, is niet zeker. Dat Daniel Schmidt in het doel staat, is wel een zekerheid. Gezien de blessures van Nardi en Roef is de ex-Kanarie de vaste man tussen de palen. Ook Pieter Gerkens – een andere ex-STVV’er – staat mogelijk in de basis. Als Gent met dezelfde 11 start als in de wedstrijd tegen Westerlo, ziet de opstelling er zo uit:

Schmidt

Samoise – Kandouss – Torunarigha – Brown

Gandelman – Kums – De Sart

Yokota – Cuypers - Gerkens