De voorlaatste speeldag van de Europe Play-Offs staat voor de deur. STVV ontvangt OH Leuven voor de laatste thuiswedstrijd dit seizoen. In de laatste 5 onderlinge duels wist Leuven 2 keer te winnen en speelden we 3 keer gelijk. Het is dus aan de Kanaries om nog eens een overwinning binnen te halen tegen de Leuvenaars.

STVV: ongeslagen tegen OHL in eigen huis

Sint-Truiden is dit seizoen ijzersterk in eigen huis. In 19 wedstrijden verloor STVV maar 4 keer en hield het 10 keer de 3 punten op Stayen. Met overwinningen tegen Club Brugge, Standard en Gent ontpopten de Kanaries zich bovendien opnieuw tot giant-killer.

Een opvallende statistiek is dat STVV nog nooit op eigen veld verloor van Leuven. In 11 thuiswedstrijden wist geel-blauw altijd minstens een gelijkspel uit de brand te slepen. Drie punten zouden alleszins zeer welkom zijn in de strijd voor de 8ste plaats.

Dat we ons opnieuw aan oogstrelend combinatievoetbal mogen vergapen, staat als een paal boven water. De Truienaars domineren nog altijd de passing-statistieken, met gemiddeld 568 passes per wedstrijd en een passnauwkeurigheid van 85,7%.

STVV ontdekte tijdens de play-offs een nieuwe goalgetter, in de persoon van Adriano Bertaccini. Vorig weekend scoorde de vurige aanvaller nog 2 keer tegen KV Mechelen. Een andere blikvanger is Matte Smets. Onze nieuwbakken Mister STVV (knapste Kanarie van het seizoen) – eerder deze week nog te bewonderen in de intro van Extra Time - speelde elke minuut dit seizoen en pakte nog altijd geen enkele gele kaart. Bovendien is Matte één van de vier Kanaries die genomineerd is voor de Speler van het Seizoen-verkiezing van Transfermarkt.

De camera’s zullen vrijdag echter vooral gericht zijn op Shinji Okazaki. Deze legende van het Japanse voetbal speelt tegen OHL voor de laatste keer in zijn carrière voor eigen publiek.

Ogawa en Steuckers – die de looptraining weliswaar hervatte - liggen nog steeds in de lappenmand. We verwachten de volgende 11 aan de aftrap:

Suzuki

Van Helden - Smets - Godeau

Ananou - Fujita - Delorge – Bocat

Bertaccini - Okazaki - Koïta

OH Leuven: in goede flow

OH Leuven toonde zich in de Europe Play-Offs van zijn beste kant. De bierbrouwers wonnen hun laatste 2 wedstrijden en pakten een indrukwekkende 6 op 6 tegen leider KAA Gent. Het wordt dus een taaie brok voor de Kanaries.

Bij Leuven zijn Maziz en Thorsteinsson samen goed voor 12 doelpunten en 13 assists. Thorsteinsson zat in Gent niet in de selectie. Het is dus afwachten of hij op Stayen wel opnieuw aan de aftrap verschijnt. In de thuiswedstrijd tijdens de reguliere competitie leverde doelman Tobe Leysen een bovenmenselijke prestatie op Stayen, door een verpletterend STVV van een zekere overwinning af te houden. Allicht neemt Leysen dit keer echter niet plaats tussen de palen: in de laatste twee wedstrijden mocht de Franse keeper Prévot speelminuten vergaren.

Tijdens de meest recente ontmoeting had OHL de touwtjes strak in handen. In Leuven wist STVV maar één keer op doel te schieten, met een afgeweken schot dan nog. Het team van voormalig FC Barcelona-speler Oscar Garcia had haar organisatie goed op orde. Kan die andere grootmeester, Thorsten Fink, een tegenzet bedenken om het zwart-witte blok te ontwrichten? Na een 6 op 6 verwachten we aan Leuvense zijde de volgende pionnen op het veld:

Prevot

Schingtienne - Russo - Ricca

Akimoto - Dom - Banzuzi – Mendyl

Maziz

Maertens - Nsingi