Coppens

Janssens – Smets – Godeau

Hashioka – Fujita – Delorge – Bocat

Steuckers – Zahiroleslam – Yamamoto

Zoals aangekondigd verschijnen de Kanaries met een gewijzigde opstelling aan de aftrap. Coppens verdedigt het doel bij afwezigheid van Suzuki, Janssens vervangt de geschorste Van Helden centraal achterin, Yamamoto pakt de fakkel van Koïta over op linksvoor, in de punt van de aanval neemt de herstelde Zahiroleslam zijn plaats terug in.

Wat niet veranderd is, is de wil om te voetballen. Ondanks het harde veld en de hoge druk van Union zoekt STVV de voetballende oplossing.

Dat resulteert snel in een eerste kans(je). Steuckers stuurt Zahiroleslam diep, Kahveh besluit in drie tijden over doel.

De competitieleider reageert echter onmiddellijk. Na een flitsende aanval over drie stations stift Eckert een wenkende kans voorlangs.

Ook in de minuten die volgen legt Union enkele vloeiende aanvallen op de mat. ‘Wat jullie kunnen, kunnen wij ook’, hoor je de Kanaries denken. STVV breekt door op de linkerflank, waar Bocat de bal op het hoofd van Hashioka schildert. Daiki legt slim af voor Zahiroleslam, die de bal behendig in het mandje legt. 0-1!

Na de stormachtige openingsfase happen beide ploegen naar adem. Het speltempo gaat wat liggen. STVV vormt een blok en laat Union rondspelen. Enkel Puertas – niet voor niets op het podium bij de verkiezing van de Gouden Schoen - kan nog een paar keer dreigen vanop links.

Ondanks de steriele druk van de Brusselaars lijken we te gaan rusten met een voorsprong. Tot er in de slotseconden alsnog een goal uit de lucht valt. Sykes knikt een hoge corner aan de tweede paal binnen. 1-1 bij de rust.

Tweede helft

De Kanaries komen ongewijzigd – én scherp – uit de kleedkamer: ondanks de opdoffer net voor rust zijn de beginminuten voor STVV. Een energieke Zahiroleslam weegt op de thuisdefensie.

In de 62’ een eerste wissel bij STVV. De geelgeboekte Hashioka wordt veiligheidshalve naar de kant gehaald, Freddy Ananou vervangt hem op de rechterflank.

Union roert zich wat meer. Dat resulteert drie dolle minuten. Eerst - een minuutje na de wissel - trapt Terho namens Union onbesuisd over. Daarna pakt Steuckers uit met zijn fijnbesnaarde linker. De Brusselse doelman duwt zijn inzet met meer geluk dan wijsheid uit de kruising. Ook Eckert lost nog een schot, als slotakkoord van dit drieluik.

STVV controleert daarna de wedstrijd. Ook het gevaar-Puertas lijkt ingedijkt. Tot de 74’, wanneer spits Nilsson zich plots ontpopt tot schoonspringer. Zijn schwalbe leidt in eerste instantie tot een penalty. Gelukkig zorgt de VAR voor gerechtigheid, door de beslissing terug te draaien.

Het sein voor coach Fink om enkele verse krachten in te brengen. In de 78’ komen Ito en Kaya op het veld in plaats van de moegestreden Yamamoto en Kaya.

In de 84’ wordt STVV opnieuw opgeschrikt. Na een vreemde carambole moet Ananou een vrijetrap aan de rand van de zestien toestaan. Doelman Coppens redt de meubels spectaculair.

Union voert de forcing, ook in de 8 minuten toegevoegde tijd, STVV toont karakter en lijkt niet te plooien. Tot de allerlaatste minuten van de wedstrijd: na geharrewar voor doel frommelt Rodriguez de 2-1 binnen in blessuretijd. Een dreun in de slotseconden. STVV verdiende een punt, maar moet puntenloos naar huis.