Bink vanbuiten, samoerai vanbinnen

Jubileumshirt van STVV introduceert nieuwe manier van juichen in het internationale voetbal

video

Je wordt maar één keer 100 jaar. En dus trekt STVV al voor de start van het seizoen de aandacht van de internationale voetbalwereld naar zich toe. De Kanaries stellen namelijk een shirt voor dat een nieuwe manier van juichen introduceert: het jubileumshirt heeft aan de buitenkant een klassieke en nostalgische look – geïnspireerd op de jaren ’20 – en aan de binnenkant een internationaal en origineel masker, dat je transformeert tot samoerai wanneer je het over jouw gezicht trekt. Het verrassende ontwerp kwam tot stand in samenwerking met supporter en beeldend kunstenaar Tom Herck.

Het nieuwe STVV-shirt vertelt het verhaal van de Kanaries door de jaren heen. “De buitenkant weerspiegelt de trots, de geschiedenis en de voetbalcultuur van Haspengouw. Het design is geïnspireerd op de originele truitjes uit de jaren ’20. Een STVV-supporter is recht voor de raap. Zonder tralala. Daarom blinkt de nostalgische knipoog uit in eenvoud. De toenmalige col en de koordjes krijgen een eigentijdse en gestileerde vertaling, zodat de truitjes comfortabel aanvoelen. Het geel is iets royaler van kleur en blinkt een tikkeltje meer dan de voorbije edities. En tenslotte verwijst de krans met ‘100 jaar’ naar de jarenlange trouw van onze supporters. Een eeuw na de oprichting zijn we nog altijd puur geel-blauw, nog altijd stamnummer 373”, legt supporter en inspirator Tom Herck uit.

Samoerai symboliseert strijdlust

De magie van het shirt schuilt in de binnenkant van het shirt. Een samoerai-masker verwijst daar naar de link tussen STVV en Japan: “Beide culturen hebben duidelijke raakvlakken. De bloesems bijvoorbeeld. Het respect voor de geschiedenis. Maar zeker ook de vechtlust. Een STVV’er strijdt voor elke morzel grond, net zoals een samoerai dat deed. Het samoerai-masker aan de binnenkant staat symbool voor die strijdlust. Dit masker transformeert onze spelers tot krijgers die de Haspengouwse grond verdedigen. En de supporters worden deel van het geel-blauwe legioen wanneer ze het masker tonen.”

Voor en door de fans

Bij de creatie van het nieuwe shirt legde STVV haar oor te luisteren bij haar achterban: “Onze adviesraad van supporters schoof Tom Herck – gerespecteerd van in onze harde kern tot in de businesstribune – naar voren om mee aan de tekentafel te zitten. Toen hij met dit ontwerp op de proppen kwam, voelde iedereen dadelijk dat we hiervoor moesten gaan. Dit truitje laat onze pure voetbalgeschiedenis versmelten met het moderne voetbal”, legt brand manager Bert Stas terug.

Wie naar de details van het shirt kijkt, ziet dat de betrokkenheid van de supporters nog verder gaat: “Een shirt is één van de sterkste symbolen van een voetbalclub. Daarom mochten de supporters de slogan in de nek kiezen. Dat is ‘Canaries Forever’ geworden, een toepasselijke keuze in dit historische seizoen”, legt merchandisingverantwoordelijke Jarno Stippelmans uit.