Hoeveel punten op 10 geef je aan het werk van STVV tijdens deze mercato?

“Het is moeilijk één cijfer te geven, omdat er zoveel factoren meespelen. Je moet rekening houden met ons budget en met het feit dat we de selectie bijna volledig vernieuwden, inclusief een nieuwe hoofdtrainer. We zijn erin geslaagd om een van de best mogelijke hoofdtrainers aan te trekken. Ook vormden we, mede op vraag van de fans, een mix van lokale talenten met ervaren en getalenteerde buitenlandse spelers. Die formule werkt: we spelen aantrekkelijk voetbal en presteren goed.”

Toch kunnen we ons niet inbeelden dat je na het sluiten van deze mercato een gelukkig man bent.

“Met een beperkt budget mag je niet te veel risico's nemen. Nieuwelingen Ananou, Godeau, Suzuki, Fujita, Yamamoto en Ito hebben al laten zien dat ze een positieve impact hebben. We denken dat de andere nieuwe spelers ook een bijdrage zullen leveren, zodra ze aangepast zijn en volledig fit zijn.”

De prioriteit tijdens deze transferperiode was het binnenhalen van een nieuwe spits, maar dat is niet gelukt. Heb je het gevoel dat STVV er alles aan gedaan heeft om dit te doen slagen? 

“Ja. Sinds ik hier ben, doen we er altijd alles aan om onze doelen te bereiken. Aanvallende spelers kosten echter veel, dus we wisten dat we geduld moesten uitoefenen tot het einde van de transferperiode. Dat was in het verleden ook het geval met bijvoorbeeld Kamada, Klauss en Bruno.”

Maar deze keer lukte het niet om op het einde toe te slaan. 

’’You win some and you lose some’. Zo wonnen we de strijd van een club van wereldklasse (Manchester United, nvdr.) met de transfer van Suzuki, maar geraakte de deal met Raman niet rond. Doodjammer, want in dit jubileumjaar wilden we deze transfer absoluut realiseren voor onze supporters. Raman sluit met zijn werkkracht en mentaliteit helemaal aan bij het DNA van onze club. Het is nu zaak om te herstellen van deze klap. Dat zal ons sterker maken.”

Hoe is de transfer van Raman kunnen mislopen? 

“We hebben alles gedaan om dit te doen slagen. We wisten dat het niet makkelijk zou worden om Raman te contracteren. Toch vonden we een mondeling akkoord met Anderlecht. Tot op het laatste moment hadden we geen reden om aan te nemen dat de transfer zou afgeblazen worden. Het is dus frustrerend dat dat alsnog gebeurde, maar het heeft geen zin om erover te wenen. We schudden het van ons af en zullen nog harder werken in de toekomst.”

Een paar dagen eerder kreeg je al een eerste een opdoffer te verwerken toen Daniel Schmidt zijn overgang naar Metz in extremis zag afgeblazen worden. 

“In het verhaal van Daniel zijn er vreemde zaken gebeurd. Ik kan hier niet meer over zeggen totdat we alle informatie van Metz hebben en de nodige navraag hebben gedaan bij onze advocaten.”

Het lijkt erop dat jullie het hier niet bij willen laten? 

“Deze zaak wordt grondig onderzocht voordat we enige actie kunnen ondernemen. Noch wij, noch Daniel hebben iets verkeerds gedaan in deze onderhandelingen. We kunnen onszelf niks verwijten.”

Wat liep er in het dossier rond Raman concreet mis? 

“We hadden een deal, maar op het laatste moment braken de onderhandelingen tussen de speler en zijn club onverwachts af. De tijd was te kort om in die laatste uren nog paniekvoetbal te spelen en in allerijl een andere speler te contracteren. Op die manier dreigden we ons budget te verspillen.”

Is STVV nog steeds op zoek naar alternatieve manieren om die broodnodige spits binnen te halen? 

“We blijven alert voor een eventuele bijkomende aanvaller of flankaanvaller. Er is nog een kleine kans dat we een waardevolle speler vinden die vrij is, zoals met Toni Leistner twee jaar geleden. Maar dat zal moeilijk worden. We trekken alleen iemand aan als zijn profiel volledig aansluit bij wat we zoeken.”

Is DMM bereid om een extra inspanning te leveren indien zou blijken dat het team in januari in degradatiegevaar verkeert? 

“Onze focus is om het elke dag opnieuw zo goed mogelijk te doen. En als het dan niet zou lopen zoals gepland, zullen we overleg plegen met de eigenaars en oplossingen vinden. Zoals we dat tot hiertoe altijd hebben gedaan.”

Tot slot: denk je dat de huidige kern sterk genoeg is om een seizoen zonder stress te draaien? 

“We spelen in een zware competitie, dus bij veel clubs zal er stress heersen. Toch heb ik veel vertrouwen in onze jonge ploeg. Dat geldt ook voor onze coach, die tevreden is met onze kern. Ik geloof dat we met allemaal samen, dus ook met de supporters, een goed seizoen kunnen draaien.”

Bron: Het Belang van Limburg