Kunstschilder met gebeeldhouwde kuiten

May 1, 2023

Speler van de jaren '30 - Albert Haesen

video

In het seizoen 1932-1933 debuteerde Albert Haesen op amper 15-jarige leeftijd als linksbuiten bij STVV. Zijn debuutseizoen bleef niet onopgemerkt bij de familie Haesen: door zijn sterke prestaties verdrong Albert zijn oudere broer Louis naar de bank bij de Kanaries. Later verhuisde hij naar de rechtsbinnenpositie. Daar dartelde hij aan de zijde van Théodore Polleunis, oom van onze later Gouden Schoen Odilon.

Intelligente spierbundel

Bèrke was een stevige, gespierde speler. Zijn sterke benen dwongen respect af bij iedere tegenstander. Die fysieke kracht koppelde hij aan intelligentie en timing. Naast het veld stond Haesen bekend als een aimabele kerel, die vlot en vriendschappelijk omging met vriend en vijand. Hij was niet alleen de ideale schakel op het veld, maar ook de motor naast het veld: dankzij deze minzame Truienaar werden er heel wat vriendschapsbanden gesmeed.

De eerste grote transfer

In het seizoen 1937-1938 maakte Haesen een fameuze transformatie door als speler. Als kersverse back leverde hij zo’n schitterende prestaties af, dat zijn naam overal over de lippen ging. Ook de Antwerpse Truienaar Willy Dujardin kreeg Albert in het vizier. ‘Scout’ Dujardin informeerde Beerschot over de krachttoeren van de beloftevolle Kanarie. De kersverse Belgische landskampioen twijfelde niet en kocht Haesen bij aanvang van het seizoen 1938-1939 weg voor de rond som van 35.000 Belgische frank. Vandaag een lachwekkende transfersom - omgerekend 867 euro - maar in die tijden een fiks bedrag. Zo werd Albert Haesen de eerste grote uitgaande transfer van STVV.

Terugkeer door de grote poort

Bij Beerschot speelde Albert als linksback, naast grote namen als Raymond Braine. Tot de tweede wereldoorlog roet in het eten gooide ... In 1940 werden de verre verplaatsingen naar Antwerpen onmogelijk. Dus keerde Albert terug naar de vertrouwde stal. Bij STVV beleefde hij de promotie naar eerste afdeling (tweede klasse) vanop de eerste rij. Vervolgens maakte hij nog lange tijd deel uit van het eerste elftal, tot vlak voor de doorbraak naar eerste nationale.

Back wordt kunstenaar

Van linksbuiten tot rechtsbinnen en later back: als voetballer durfde Albert het geregeld over een andere boeg gooien. Die karaktertrek kenmerkte hem ook na zijn voetbalcarrière. Nadat hij zijn schoenen aan de haak hing, ontpopte hij zich tot kunstschilder. Zo groeide Albert Haesen uit tot een bekende Truienaar.