Nummer 10 uit de jaren '10

May 1, 1950

Speler van de jaren 2010 - Rob Schoofs

video

Rob Schoofs strikte in 2000 voor het eerst de veters van zijn voetbalschoenen. Als 6-jarig jongetje zette hij zijn eerste prille stappen op het voetbalveld bij het idyllische Amandina VC Schakkebroek. Drie jaar later maakte Rob de overstap naar de jeugd van STVV. En ook bij de nationale selectieheren sprong het talent van de middenvelder in het oog: de beloftevolle Kanarie werd regelmatig opgeroepen voor de U16, U17 en U19 van de Rode Duivels.

Tussendoor had Schoofs ook al zijn debuut gemaakt in het eerste elftal van STVV. Coach Guido Brepoels hevelde de ruwe diamant over naar de A-kern en gunde hem zijn eerste speelminuten in het thuisduel tegen Sporting Lokeren. Robs profcarrière startte zo officieel op 20 maart 2011, drie dagen voor zijn 17ste verjaardag. Later dat seizoen kwam hij ook tussen de lijnen in Play-Off 2, tijdens de uitwedstrijd tegen Cercle Brugge.

Doorbraak onder Brepoels en Ferrera

Een seizoen later bleef de inbreng van Robke – zoals de supporters hun nieuwe knuffelbeer liefkozend noemden – beperkt tot zeven competitiematchen. Drie invalbeurten onder Brepoels en vier optredens onder het bewind van zijn vervanger Franky Van der Elst. Tijdens die schaarse speelminuten kon Schoofs de degradatie niet helpen verhinderen. Tweede klasse bleek echter een geluk bij een ongeluk: tijdens het eerste seizoen in het vagevuur gebruikte de teruggekeerde Guido Brepoels Rob in 22 wedstrijden. Ook diens opvolger Yannick Ferrera vertrouwde op de kwaliteiten van Schoofske. De jonge middenvelder betwistte onder de nieuwe coach 24 wedstrijden en scoorde zijn eerste doelpunten in geel-blauwe outfit.

Derde keer goede keer

Rob drukte almaar meer zijn stempel op de club. De logische volgende stap volgde dan ook snel: bij aanvang van het seizoen 2014-2015 bombardeerde coach Ferrera (in overleg met het clubbestuur) Schoofs tot kapitein. Enerzijds om de aandacht voor de eigen jeugd te onderstrepen, anderzijds uiteraard omwille van de onmiskenbare kwaliteiten van de offensieve middenvelder. De aanvoerdersband om de arm gaf de Truiense spelverdeler vleugels. De kwieke en technisch vaardige strateeg speelde 31 wedstrijden en trof vier keer raak. Zo leidde captain Schoofs zijn ploegmaats naar de kampioenstitel. Derde keer goede keer dus!

Voor altijd de patron

Ook op bij de terugkeer op het hoogste niveau toonde Rob zich de patron van de ploeg. Dankzij zijn impulsen legde STVV vrank en vrij voetbal op de mat, met een thuiszege tegen Club Brugge als exponent. De uitstekende seizoensstart van Schoofs was de scouts van regerend landskampioen AA Gent niet ontgaan. Het voorstel van de Buffalo’s bleek te mooi om te weigeren, en dus trok de Truiense publiekslieveling naar de Arteveldestad (en later naar KV Mechelen). Met pijn in het hart weliswaar … want Schoofske gaf aan dat het een zware beslissing was en dat hij zijn club zou missen.

Rob speelde in totaal 77 matchen bij STVV in tweede klasse (waarin hij goed was voor 8 geel-blauwe goals) en 33 matchen in eerste (drie goals).