Begin jaren 2000 werd het licentiesysteem voor profvoetbalclubs ingevoerd. Via dit systeem legt de voetbalbond clubs een aantal voorwaarden op, waaraan ze elk seizoen moeten voldoen om profvoetbal te mogen spelen. De jaarlijkse licentieaanvraag doet bij veel clubs het angstzweet uitbreken. STVV daarentegen, behaalt de jongste seizoenen schijnbaar met de glimlach haar licentie. Hoe verloopt zo’n aanvraag? En welke inspanningen vergt dat van de club? Wij vroegen het aan Magalie Brebels, de leadling lady op vlak van licenties binnen STVV.

Welke licentie vragen we eigenlijk aan?

“Er zijn meerdere licenties. Enerzijds de Licentie Profvoetbal, die je nodig hebt om deel te nemen aan de Jupiler Pro League en de Croky Cup. De Europese licentie – die toelating geeft om Europees voetbal te spelen - slepen we ook elk jaar in de wacht. Tot hiertoe hebben we ze nog niet nodig gehad. Hopelijk komt daar de komende jaren verandering in (glimlacht).”

Wat moet er allemaal in zo’n licentieaanvraag staan?

“Het brede publiek denkt in eerste instantie aan het financiële hoofdstuk. Zo moeten we ons budget voor volgend jaar indienen en een overzicht geven van transferactiviteiten en lonen. Aan de hand van ons financieel plan tonen we hoe we minstens evenveel inkomsten zullen genereren dan uitgaven.”

“Natuurlijk zijn ook de mensen binnen een club van belang. Zo dienen we aan te tonen dat alle spelers medisch getest zijn. Bewijzen we dat we over een bepaald aantal trainers met het juiste opleidingsniveau beschikken. En maken we de andere personeelsleden en bestuurders kenbaar.”

“De jongste jaren groeit ook het belang van de maatschappelijke rol. Het G-voetbalteam traint samen, jeugdploegjes lopen met de spelers op voor de wedstrijd of spelers brengen een bezoekje aan patiënten in het ziekenhuis. In het licentiedossier lijsten we al deze waardevolle initiatieven op.”

Waarom krijgt Stayen elk jaar een indrukwekkend bataljon inspecteurs over de vloer?

“Ons stadion moet aan bepaalde minimum veiligheidsvereisten voldoen. Daarom passeert er elk seizoen een delegatie inspecteurs in Sint-Truiden, om onze heilige grond aan een uitbreid onderzoek te onderwerpen. Samen met onze collega Sven Menten testen ze bijvoorbeeld de kwaliteit van het veld, checken ze of er voldoende overdekte staanplaatsen zijn en overlopen ze alle veiligheidsplannen.”

Wat gebeurt er als je niet in orde bent met de licentie?

“Clubs die niet beantwoorden aan de criteria van de licentie dreigen het daaropvolgende seizoen met een puntenaftrek te starten. Wie geen licentie krijgt, moet verplicht degraderen.”

Hoe verliep de evaluatie dit jaar voor STVV?

“Dit seizoen is de indiening en de evaluatie vlot verlopen. Het is mijn tweede seizoen bij STVV. Intussen hebben we een duidelijke structuur en werkwijze op poten staan. Dankzij de inspanningen van ons team kunnen we bovendien jaar na jaar aantonen dat we een stabiele club zijn.”

“Er zijn maar een handvol clubs die in de loop van het seizoen totaal geen verdere opvolging krijgen. STVV krijgt – net zoals de meeste andere ploegen – wel nog een opvolging. Volgend seizoen zal de opvolging wel verlicht worden. De extra maandelijkse licentiedeadlines (extra details van de lonen, boekhoudkundige cijfers, etc.) zullen voor ons niet meer van toepassing zijn. Het dalende aantal controlemomenten wijst erop dat we op de goede weg zijn.”

Hoe heeft de club de toekenning van de licentie dit jaar gevierd?

“Voor de betrokken departementen komt er achter de schermen heel wat werk bij kijken. Maar elk jaar geeft de toekenning van de licentie wel veel voldoening, omdat je op zo’n moment ervaart dat je een toegevoegde waarde betekent voor de club. Door de snelle opeenvolging van matchen hebben we de licentie dit jaar nog niet gevierd. Maar ik zal de vraag via deze weg ineens stellen aan mijn leidinggevenden, Daisuke Sugimoto en mijnheer Tateishi (knipoogt).”