Update jeugdlicentie

June 26, 2023

STVV investeert in nieuw kunstgrasveld, ondanks onbegrijpelijke beslissing van Pro League en BAS

jeugd

video

“Als we tegenwind krijgen, trappen we nog harder”

STVV maakte dit seizoen een reuzensprong bij de beoordeling van de jeugdlicenties. Desondanks viel geel-blauw in het klassement net buiten de top 10. Zo mist het op een haar na de Elite 1-erkenning. Heel jammer, zeker omdat STVV 11 punten minder kreeg dan het verdiende: een onbegrijpelijke beslissing van de Pro League die het BAS gisteren bevestigde. Ondanks die tegenwind investeren de Kanaries in de jeugdwerking. Zo starten binnen twee weken de werken aan het nieuwe kunstgrasveld op het jeugdcomplex.

Bij de beoordeling van de jeugdlicenties maakte STVV dit seizoen een enorme sprong voorwaarts. De Truiense jeugdwerking behaalde meer dan 100 punten meer dan vorig seizoen, haalde KVC Westerlo, KAS Eupen, Cercle Brugge en KV Oostende in en steeg van plaats 15 naar 11 in de nationale rangschikking. De Kanaries kwamen echter net enkele punten tekort om de fel begeerde 10de plaats te behalen. Deze plaats geeft recht op deelname aan de Elite 1-competitie.

Recht op 11 extra punten door Stayen

STVV tekende beroep aan bij het BAS (nvdr. het Belgisch Arbitragehof voor de Sport), omdat de Pro League bij de beoordeling van de infrastructuur Stayen niet meetelde. “Voor het leeuwendeel van de clubs is het logisch dat het hoofdterrein niet mee in rekening wordt genomen. Zij spelen op natuurgras, waardoor dit terrein voorbehouden blijft aan de eerste ploeg. Omdat er op Stayen kunstgras ligt, trainen of spelen de jeugdploegen van STVV echter dagelijks op het hoofdterrein. Daarom hebben we recht op 11 extra punten - zoals dat in het verleden altijd het geval was - waardoor we over Zulte-Waregem naar de 10de plaats zouden springen”, vertelt David Meekers (voorzitter STVV).

Dit jaar keurde de Pro League echter onder de radar een reglementswijziging goed, die het hoofdterrein uitsloot: “Die wijziging werd echter nooit besproken in het overlegorgaan bij uitstek, met name de Jeugdcommissie. We betreuren deze gang van zaken enorm”, aldus de voorzitter.

Aandringen op wijziging & investeren in veld

Ondanks de duidelijke argumenten van STVV verwierp het BAS dit beroep. Een klap in het gezicht van de vrijwilligers, trainers, stafleden, spelers en ouders die betrokken zijn bij de jeugdwerking van STVV. Toch blijven de Kanaries strijdvaardig, vertelt David Meekers: “Binnenkort bespreekt een werkgroep binnen de Jeugdcommissie het reglement voor het seizoen 2024-2025. Daar zullen we aandringen om de absurde regel in verband met het hoofdterrein te nuanceren.”

De jeugdwerking blijft heel belangrijk voor STVV. “Vorig seizoen werden de elite-ploegen van U13 tot en met U16 met grote afstand kampioen. Deze sportieve resultaten - in onze ogen toch een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit van een jeugdopleiding - worden echter totaal buiten beschouwing gelaten bij de toekenning van de jeugdlicenties. Desondanks investeren we dit jaar in de jeugd. Binnen twee weken start de vernieuwing van het kunstgrasveld op het jeugdcomplex. Dit veld zal klaar zijn bij het begin van het nieuwe seizoen”, zo besluit Meekers.