Doorheen de geschiedenis was STVV vaak het zwarte beest van Anderlecht: de fiere Brusselaars zakten vaak met knikkende knieën af naar Sint-Truiden. De jongste jaren hebben de Kanaries het echter moeilijker: de laatste overwinning dateert van 25 november 2018. In tussentijd eindigden de onderlinge confrontaties tweemaal op een gelijkspel, 7 keer stak Anderlecht de drie punten op zak. Na een spannende heenwedstrijd op Stayen (een zeer gevleide 0-1) krijgen de Kanaries zondag de kans om terug aan te knopen met de (stunt)zege.

STVV: naar boven durven kijken

Met 34 punten staan de Kanaries op een verdienstelijke 8ste plaats, 5 punten onder een plaats in play-off 1. De eerste doelstelling - kwalificatie voor play-off 2 – is daarmee mathematisch bijna zeker. Hoewel het resterende programma zwaar oogt en het niet simpel wordt om play-off 1 te halen, toont onze ploeg ambitie: ze zullen elke match vechten en willen zo hoog mogelijk eindigen.

De week voor de jubileumwedstrijd tegen KVC Westerlo trekt STVV met een bijna volledig fitte selectie naar Anderlecht, op zoek naar de derde uitoverwinning van het seizoen. Enkel Freddy Ananou en Shinji Okazaki moeten nog verstek geven wegens aanhoudend blessureleed. Robert-Jan Vanwesemael zal de plek op de rechterflank hoogstwaarschijnlijk opnieuw innemen, na zijn goede wedstrijd tegen KV Kortrijk.

Zion Suzuki mocht vorig weekend een clean sheet erbij turven. En ook topschutter Koïta, ondertussen al goed voor 13 doelpunten, zit in goede vorm. De 11 van coach Fink zien er mogelijk zo uit:

Suzuki

Van Helden – Smets – Godeau

Vanwesemael – Delorge – Fujita – Bocat

Steuckers – Zahiroleslam – Koïta

RSC Anderlecht: ongeslagen sinds eind oktober

De laatste nederlaag van paarswit dateert van 22 oktober: een 2-3 nederlaag tegen eeuwige rivaal Standard. Sindsdien wisten de manschappen van coach Riemer 8 keer te winnen en 6 keer gelijk te spelen. Zo staat de Brusselse club met 51 punten op de tweede plaats in de competitie.

De kracht van Anderlecht schuilt vooral in de centrale as en het middenveld. Op de backposities kampen de Brusselaars met blessures (Sardella en Augustinsson), waardoor ze moeten teruggrijpen naar de eerder afgeserveerde Patris en middenvelder Arnstad. Misschien maakt nieuwkomer Gattoni deze week zijn debuut?

Spitsen Kasper Dolberg en luxe-invaller Luis Vázquez wisten vorige week beiden te scoren in de 1-3 overwinning op Charleroi. Dolberg schoot zijn 11de van het seizoen tegen de netten, voor Vazquez liep de teller op tot 5 doelpunten.

Hoewel het 23-jarige goudhaantje Théo Leoni de Brusselse assistkoning is (met 7 beslissende passes), startte hij vorige week op de bank. De selectie van Brian Riemer is dan ook breed. Indien Anderlecht start met dezelfde 11 als vorig weekend, ziet het wedstrijdblad er zo uit:

Schmeichel

Patris – Debast – Vertonghen – Arnstad

Dreyer – Stroeykens – Verschaeren – Rits – Hazard

Dolberg