Na een levendige start van de Europe Play-Offs, maken de Kanaries zich op voor de confrontatie met Standard Luik op Sclessin. Met de vorige ontmoeting nog vers in het geheugen (die eindigde in een spectaculaire 3-3 gelijkspel) zakt STVV af naar de boorden van de Maas.

Standard: op de rollercoaster

Het seizoen van Standard wordt gekenmerkt door ups en downs, waarbij sterke wedstrijden (zoals die op Stayen) worden afgewisseld met wanprestaties. De Rouches staan in de middenmoot, maar waren een tijdje geleden nog verwikkeld in de degradatiestrijd. Intussen hebben de dichtgeknepen billen plaats gemaakt voor opluchting. Als de ploeg van ex-STVV coach Ivan Leko het vurige thuispubliek achter zich weet te scharen, belooft het geen makkelijke klus te worden voor de Kanaries.

De bekendste namen in de Luikse kern – Vanheusden en Bokadi – ontbreken wegens een langdurige blessure. Voor STVV wordt het wel opletten voor de Franse spits Wilfried Kanga. Hij vond dit seizoen al 9 keer de weg naar de netten en deelde 3 assists uit. Zowel in Luik als in Sint-Truiden liet hij een treffer optekenen. Samen met spitsbroeder Yeboah vormt hij een vinnig aanvalsduo.

Ook de Japanse middenvelder Kawabe etaleerde zijn mogelijkheden dit seizoen, met 7 doelpunten en 5 assists. Als je een blik werpt op de statistieken, valt het op dat de Rouches voornamelijk via de linkerflank proberen aan te vallen. De jeugdige Canak wervelt tegenwoordig op deze vleugel, ook Djenepo is daar een optie.

Na het 0-0 gelijkspel Achter de Kazerne worden er geen grote veranderingen verwacht bij Standard. Mogelijk start Alzate (die een week geleden met een doelpunt de ommekeer tegen Westerlo inluidde) in plaats van Sahabo. De mogelijke 11 van Ivan Leko zijn de volgende:

Bodart

Noubi – Laifis – Panzo

Price –– Sahabo / Alzate – Kawabe – Balikwisha - Canak

Yeboah – Kanga

STVV: rug rechten na twee nederlagen

Onder leiding van coach Fink hebben de Kanaries bewezen dat ze in staat zijn tot grootse daden. Met acht doelpunten in de eerste drie wedstrijden van de play-offs, toont de ploeg een groeiende aanvallende vorm. Bovendien toonden onze jongens al twee keer hun veerkracht, door een dubbele achterstand om te buigen.

De uitdaging voor de Kanaries blijft echter om de prestaties op verplaatsing door te trekken: de Kanaries boekten 2 overwinningen, speelden 6 keer gelijk en verloren 7 maal buitenshuis.

Als STVV een strafschop krijgt, is het uitkijken naar wie zich achter de bal zet. In de terugronde misten de Kanaries namelijk al vier penalty’s. Kordaat knallen vanop elf meter is de boodschap voor geel-blauw.

Rein Van Helden trainde deze week terug volop mee en lijkt na 3 weken blessureleed terug klaar voor de strijd. Ook Ananou, Ito en Smets stonden gretig op het trainingsveld. Fujita en Yamamoto verblijden nog altijd het Japanse volk met de nationale U23: na het bereiken van de halve finale van de Asian Cup staan ze op een zucht van deelname aan de Olympische Spelen. Daardoor moeten ze echter wel de wedstrijd van komende zaterdag missen.

Mogelijk roteert coach Fink enkele spelers na de voorbije ‘Engelse week’, zodat er enkele frisse gezichten aan de aftrap verschijnen. Het is dus wat gissen naar het startende elftal:

Suzuki

Janssens - Smets – Godeau/Van Helden

Vanwesemael - Ito - Delorge – Bocat/Ogawa

Steuckers - Zahiroleslam – Koïta/Bertaccini