De laatste affiche van het jaar is zeker niet de minste: op woensdag 27 december trekt STVV naar Luik, om het op Sclessin op te nemen tegen Standard. Het wordt een match op het scherpst van de snee. Zeker voor de Luikenaren, die met het mes op de keel aan de aftrap staan. In de heenwedstrijd wisten de Kanaries aan het langste eind te trekken, lukt dit opnieuw in Luik?

Standard: wederom gelijkspel in eigen huis?

Standard speelde dit seizoen al 4 keer gelijk in eigen huis, en wist maar 3 keer te winnen op Sclessin. Dat gebeurde wel tegen Club Brugge, Genk en Anderlecht. Sinds 22 oktober behaalden de Rouches nog maar 1 driepunter in de competitie (1-0 tegen KRC Genk). Voor de rest valt in de rij met jongste uitslagen vooral het zware 6-0 verlies tegen Antwerp op.

De dynamische Japanse middenvelder Hayao Kawabe wist dit seizoen 6 keer de weg naar het doel te vinden. Daarmee is hij topschutter van Standard. Ploegmaat Kanga raakte 5 keer de netten. Met 18 doelpunten staat Standard pas op de 14de plaats in de ranking van totaal aantal gescoorde doelpunten per club.

De Rouches kampen met heel wat blessureleed, waaronder de blessure van kapitein Vanheusden. Bovendien is Bokadi - die vorige week rood pakte – geschorst. Coach Carl Hoefkens moet dus puzzelen in zijn 11. De mogelijke opstelling ziet er zo uit:

Bodart

Ngoy – Laifis – Noubi

Fossey – O’Neill – Price – Canak

Sowah – Kawabe

Kanga

STVV: met vuurwerk nieuwjaar in

Sclessin staat bekend om z’n vuurwerk. Maar in deze laatste wedstrijd van het jaar willen de Kanaries voor vuurwerk zorgen in de Vurige Stede. STVV is bevrijd na de belangrijke zege tegen Charleroi. Met een weekje verlof en een stage in Alicante in zicht, wil geel-blauw de laatste restjes energie uit het lichaam pompen.

STVV groeide doorheen de eerste competitiehelft en leerde geduldig spelen. Dat gebeurt meestal met de vertrouwde namen op het wedstrijdblad. Tegen Standard is alleen de vraag wie achterin postvat naast Smets en Van Helden: kapitein Godeau of de vorige week sterk presterende Janssens? Een luxeprobleem voor coach Fink.

Standard komt nog iets vroeg voor Zahiroleslam en Okazaki. Voor de rest zijn alle Kanaries fit. Delorge, Van Helden en Koïta staan op scherp: als ze een gele kaart pakken, missen ze de eerste wedstrijd van 2024.