Ware clubliefde bij STVV

February 14, 2023

"Spannende voetbalwedstrijd doet hart van supporters sneller slaan"

video

SINT-TRUIDEN, 14 februari 2023 – Stayen is niet alleen een sfeervol voetbalstadion, het blijkt ook een romantische ontmoetingsplek te zijn. Want heel wat STVV-supporters vormen een koppel. “Een spannende voetbalwedstrijd doet je hart letterlijk sneller slaan. Zo stijgt de kans dat er liefdesrelaties tussen supporters openbloeien”, weet doctor Lara Hallam. Om de clubliefde aan te wakkeren, lanceert STVV een Valentijnsactie voor de wedstrijd tegen Westerlo.

Voetbal verbindt. Het stadion is een plek waar mensen elkaar ontmoeten en waar er vriendschappen ontstaan. Maar soms leidt die vriendschap ook tot meer … Zo blijken onder STVV-supporters heel wat liefdesrelaties te ontstaan.

Doctor Lara Hallam (Universiteit Antwerpen) ziet twee wetenschappelijke verklaringen voor deze vurige clubliefde: “Uit onderzoek blijkt dat een gedeelde interesse één van de criteria is waarop mensen een partner zoeken. Logisch, want een gezamenlijke ervaring brengt je dichter bij elkaar. Bovendien biedt het inspiratie en gespreksstof achteraf. Bij koppels die een passie hebben voor dezelfde voetbalclub, vallen er nooit ongemakkelijke stiltes: ze kunnen altijd terugblikken naar de vorige wedstrijd of discussiëren over de ploegopstelling (lacht).”

Hoe spannender, hoe passioneler

Als mensen samen naar een spannende wedstrijd kijken, is de kans nog groter dat de vonk overslaat: “Heel wat koppels zijn ongetwijfeld ontstaan na een epische overwinning. Als je samen iets heel spannends meemaakt, verhoogt je hartslag. Op dat moment onderscheid je niet exact of dat door de persoon of door het spektakel op het veld veroorzaakt wordt. Maar het leidt wel tot bijzondere gevoelens.”

Die vaststelling is ook wetenschappelijk onderbouwd. Zo werd er ooit een experiment uitgevoerd waarbij mensen over een gammele apenbrug wandelden: “Als je de overkant bereikte, stond er iemand van het andere geslacht je op te wachten. Eén van de vragen was of je op date zou willen gaan. En wat bleek? De mensen die over de brug gelopen waren, antwoordden beduidend positiever dan de deelnemers die een saaie activiteit achter de kiezen hadden.”

Valentijnswedstrijd tegen Westerlo

Bij STVV merken ze dat heel wat fervente supporters een koppel vormen. Daarom staat de wedstrijd tegen Westerlo – aanstaande zondag – in het teken van Valentijn. “Op 19 februari nemen we het op tegen Westerlo. Dat wordt een levensbelangrijke confrontatie in de race richting de play-offs. We verwachten dus een spannende wedstrijd. Als het wetenschappelijk onderzoek ook van toepassing is op onze supporters, kan het dus ook een romantische avond worden. Om de passie te laten oplaaien, kunnen onze fans zich op voorhand als duo aanmelden. Elk koppel maakt kans op een overnachting in een skybox na de wedstrijd (inclusief ontbijt). We loten de winnaars dadelijk na afloop van de wedstrijd in de Rvue. Je brengt dus jouw tandenborstel best mee naar Stayen ”, besluit brand manager Bert Stas met een kwinkslag.