January 28, 2024

Verdiend punt na een beladen derby

video

Eerste helft

De wedstrijdvoorbereiding verloopt tumultueus: eerst wordt de aftrap een half uur uitgesteld door verkeersproblemen, daarna krijgt keepertrainer Rudel te kampen met medische problemen.

De Kanaries zijn duidelijk van slag, want na anderhalve minuut kijkt STVV al tegen een achterstand aan. Sor kan de bal makkelijk binnentikken. De supporters scharen zich achter de Truienaren. Dat heeft enige impact, want STVV neemt het spel in handen.

STVV zet goed druk en speelt de bal rustig rond. De beslissende pass blijft voorlopig echter uit.

In minuut 18 snelt Zahiroleslam de Genkse verdediging wel voorbij, maar zijn schot wordt nog op het nippertje geblokt. De Amerikaan etaleert zijn snelheid.

Genk probeert de Kanaries uit het ritme te halen, STVV toont goede wil en probeert naar voren op te bouwen. Scoren lukt echter niet in de eerste helft. We gaan rusten met een 0-1 achterstand voor STVV.

Tweede helft

De Kanaries trappen de tweede helft op gang, coach Fink stuurt zijn manschappen meteen vooruit. De Kanaries kunnen in de eerste 5 minuten tweemaal dreigen aan het Genkse doel.

In minuut 54 kan STVV rekenen op routinier Coppens. Na een schot van Tolu - dicht bij het doel - weet de Zonhovense keeper de bal nog net te weren.

In minuut 63 neemt Ito de plaats van Joel Fujita in, terwijl de Truiense lat nog natrilt na een Genks schot.

Terwijl een duidelijke penaltyfout (op het eind van de eerste helft) weggewuifd werd, wijst de scheidsrechter in minuut 72 wel naar de stip. Een moedige Jarne Steuckers neemt de elfmeter, maar Vandevoordt ranselt de bal uit doel.

De derbysfeer is in de tweede helft eindelijk voelbaar. Dat leidt tot enkele opstootjes op het veld: na een schwalbe in de Truiense zestien gaan de poppetjes aan het dansen. Arteaga wordt met een rode kaart naar de kleedkamer gestuurd.

Kaya en Barnes mogen in minuut 85 het veld betreden in plaats van Yamamoto en Ananou. De Kanaries hebben nog 5 minuten plus extra tijd om het tij te keren.

In minuut 90 krijgen de Kanaries een vrije trap na een fout op Eric Bocat. Invaller Ito zet zich achter de bal en krult het leer prachtig binnen in de korte hoek. 1-1 met nog 10 minuten extra tijd.

In die toegevoegde tijd zet Kaya nog een omhaal in, maar deze wordt net voor het doel gekeerd. Genk kreunt onder de druk.

Na 7 minuten in de extra tijd mag kapitein Heynen ploeggenoot Arteaga vergezellen onder de Truiense douches.

Tegen 9 Genkies dreigt STVV nog, maar echte kansen blijven uit. Na een lauwe eerste en verhitte tweede helft eindigt de slag om Limburg onbeslist.