Suzuki

Van Helden – Smets – Godeau

Ananou – Delorge – Fujita – Bocat

Yamamoto – Okazaki – Ito

Stayen staat klaar voor de laatste thuiswedstrijd, met een stralende 38-jarige in hun midden. Icoon Shinji Okazaki neemt afscheid: hij werd kampioen in de Premier League met Leicester City en scoorde vijftig doelpunten voor de Japanse nationale ploeg. Na een mooi eerbetoon is het tijd voor de aftrap.

Het is lang wachten op de eerste grote kans. Die komt er uiteindelijk in de 13de minuut. Na een mooie steekbal gaat Mueanta alleen richting doel. De Leuvenaar stift mooi over de doelman, maar wordt afgevlagd voor buitenspel.

De Truienaars reageren. Delorge snijdt goed naar binnen maar wordt neergehaald. Ito zet zich achter de vrije trap voor een heruitgave van zijn kunststukje tegen Genk, maar zijn schot kan de doelman niet in verlegenheid brengen.

In wat op papier een eindeseizoensmatch is, tonen beide kampen nog heel wat strijdlust. Tekenend zijn de pittige duels op de linkerflank, waar Bocat en Akimoto regelmatig een robbertje uitvechten.

Die inzet resulteert vlak voor rust ei zo na in de voorsprong. Delorge zet zich door op links en kapt goed naar binnen. Ito neemt de bal over en dribbelt zich een weg doorheen de hele Leuvense verdediging. Zijn schot zet niet alleen de verdediging maar ook de stadionspeaker op het verkeerde been: de eerste noten van de goaltune klinken door Stayen, maar de bal verdwijnt wel degelijk in het zijnet.

We gaan rusten met een brilscore.

Tweede helft

Suzuki

De tweede helft komt rustig op gang. Tot in de 51ste minuut het grote moment aanbreekt. Legende Okazaki bekroont zijn imposante loopbaan met een oververdiende applauswissel en een respectvolle erehaag van beide ploegen. Stayen veert recht en applaudisseert, coach Fink trakteert zijn ervaren krijger op een warme knuffel.

Kaya vervangt Oka. En even later volgen Bertaccini en Koïta zijn voorbeeld. Zij komen Fujita en Yamamoto aflossen. Die frisse offensieve impulsen werpen ook hun vruchten af. Want in minuut 65 is het raak voor de Kanaries. Kaya legt een pass van Delorge met een opwippertje klaar en trapt snoeihard richting het doel. Fatihs streep vliegt van pakweg 20 meter via de paal in doel. Heer-lij-ke goal van de invaller.

Die voorsprong staat echter niet lang op het bord. Russo pakt uit met een poortje en stuurt vervolgens Thorsteinsson alleen richting doel. Smets weet nog terug te keren en tackelt in eerste instantie op de bal. De IJslander blijft echter in balbezit, kapt zich mooi vrij en schiet de bal mooi overhoeks binnen.

Het eind van de match levert geen acuut doelgevaar meer op. Maar wel nog een mijlpaal: vlak voor affluiten incasseert Matte Smets namelijk zijn eerste gele kaart in zijn professionele carrière. Na een fijne dribbel van Maziz moet Mister STVV de noodrem bovenhalen.

STVV had het overwicht, maar de kansen waren in evenwicht. Zo stranden de Truienaars op een 1-1 gelijkspel.